Voor wie?

Neurofeedback is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Er is geen maximum leeftijd aan verbonden. Neurofeedback kan voor een brede groep aan klachten worden ingezet en wordt ook toegepast om prestaties te verbeteren.  Het gaat dan om het verbeteren van concentratie, stressbestendigheid, leervermogen, creativiteit, lichaamsbeheersing. Dit wordt peak performance training genoemd.

ADD, ADHD, concentratieproblemen
Neurofeedback therapie kan succesvol ingezet worden bij ADHD, ADD en concentratieproblemen. Zowel voor een volwassene als kind kan neurofeedback helpen om rustiger en aandachtiger te worden.

  • Teveel langzame hersengolven

Wanneer er teveel langzame golven in het voorste deel van het brein zijn, leidt dit tot problemen: moeite om zich te concentreren, te motiveren en beslissingen te nemen. De hersenen gaan als het ware ‘niet snel genoeg’ in het alledaagse leven. Hierdoor wordt men vaak als ‘onoplettend, dromerig’ beschouwd.

  • Teveel snelle hersengolven

Snelle hersengolven zijn bijzonder nuttig om snel te kunnen reageren. Echter, blijven deze golven constant aanwezig, dan leidt dit tot hyperactiviteit en onrust. Het wordt moeilijk om ergens op te focussen. De aandacht wordt steeds ‘weggetrokken’ naar andere gedachten.

Angsten en fobieën

Een gemiddeld tot hoge mate van ‘opwinding/ arousal’ is gezond en betekent dat je wakker en alert bent. Een te hoge arousal (hyperarousal) echter zorgt dat je je angstig voelt. In het EEG is dit te zien als te veel snelle hersengolven en/of te lage alfa hersenactiviteit. Klachten die gerelateerd kunnen zijn aan angst, zijn slaapproblemen, dwangstoornis, eetstoornis, posttraumatische stressstoornis. Een neurofeedbacktraining zal gericht zijn op het verlagen van de Beta-golven en/ of het verhogen van de Alfa-golven.

Autisme, Asperger en PDD-NOS
Autisme is een aandoening die zich met name kenmerkt door problemen in de communicatie. Informatie wordt anders verwerkt wat vaak ook tot overprikkeling leidt. Mensen met autisme interpreteren situaties anders, overzien ze vaak niet en ervaren veel chaos en drukte in het hoofd. Dit maakt dat een persoon met autisme zich vaak onbegrepen, eenzaam, onzeker of snel overspoeld kan voelen. Met als gevolg een verhoogd risico op secundaire problematiek zoals depressie, angst of stressklachten. Neurofeedback kan iemand met autisme niet ‘genezen’, maar kan wel de klachten als gevolg van autisme verminderen.
Burn-out en stress
Overmatige stress kan omslaan in een burn-out. Voortdurende vermoeidheid, concentratieproblemen en slapeloosheid zijn slechts enkele van de kenmerken van een burn-out.

  • Bij burn-out kan er een overdaad aan snelle hersengolven zijn, wat gepaard gaat met een gevoel van angst. De hersenen verliezen veel energie aan dit voortdurend overspannen zijn. Piekeren, slaapproblemen en moeite met focussen zijn hierbij klachten.
  • Bij een ander type burn-out zijn de hersenen eerder oververmoeid, dan overspannen. In dit geval is er sprake van te veel langzame hersengolven. Klachten die hierbij passen zijn eerder slaperigheid, moeite met concentreren en/of moeite met geheugen.
Depressie en neerslachtigheid
Bij een depressie of neerslachtigheid is veelal een asymmetrie te zien in de frontale kwab (het voorste deel van het brein). Het EEG toont dan een rechterhelft die veel actiever is.

De linkerhelft in de hersenen zorgt voor een goed gemoed, terwijl de rechterhelft meer gelinkt is aan zich zorgen maken. Wanneer de rechterhelft overheerst, brengt dit bezorgde en emotionele gedachten met zich mee. Met neurofeedback kan getraind worden om het overactieve deel wat te dempen. Dit kan gericht zijn op meer symmetrie tussen links en rechts of een betere verhouding tussen snelle en langzame hersengolven. Afhankelijk van wat het EEG laat zien, wordt hierbij met een persoonlijke instelling getraind.

Epilepsie

 

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen, die ontstaan door een plotse tijdelijke verstoring van de elektronische prikkeloverdracht in de hersenen. Een soort kortsluiting in het brein. Vaak wordt medicatie ingezet als behandeling.

Ook neurofeedback kan als behandeling bij epilepsie zeer effectief zijn om het aantal aanvallen en de intensiteit ervan te verminderen.

Eventuele afbouw van medicatie vindt altijd in overleg met de behandelend arts plaats. 

Slaapproblemen
Bij slaapproblemen is het belangrijk om te zien (in het EEG) wat er gebeurt als iemand de ogen sluit, in vergelijking met de hersenactiviteit met ogen open.

  • Het kan zijn dat er te weinig langzame golven zijn. Deze trage golven in de hersenen zijn er vooral wanneer we rustig zijn, ontspannen en slapen. Wanneer er te weinig van deze golven zijn, zal het erg moeilijk worden om in te slapen en om rustig te blijven slapen. In deze situaties zal het behandelplan erop gericht zijn de hersenen te leren deze golven meer aan te maken wanneer de ogen gesloten zijn.
  • Teveel snelle hersengolven kan daarentegen ook de oorzaak zijn van moeite met inslapen. Dit wordt ervaren als ‘piekeren’ en zich zorgen maken. Met neurofeedback kan hierop getraind worden zodat de hersenen rustiger worden wanneer de ogen sluiten, om beter in te slapen.

KvK-nummer: 87653400                NIBIG lidmaatschap: 730988

BTW id: NL004467672B47              Rekeningnummer: NL08RABO0318565080